Cpanel’in Özellikleri Nelerdir? Ne İçin Kullanılır?
Dosyalar
Dosya Yöneticisi
Web sitenizdeki dosyalarınızı yönetebilmeniz için kullanılan hazır arayüzdür. FTP veya diğer uygulamalaraihtiyaç duymadan dosyaları yüklemenizi, oluşturmanızı, silmenizi veya düzenlemenizi sağlar.
Görüntüler
sitenizde yüklü olan resimleri yönetmek için bu ikonu kullanabilirsiniz. Görüntüleri inceleyip yeniden boyutlandırabilirsiniz. Bunun yanında resim dosyası türlerini bu özellikle dönüştürebilirsiniz.
Disk kullanımı
Disk Kullanımı arayüzü ile hesabınıza bağlı diski tarayıp ve kullanılabilir lanınızın grafiksel görünümünü görüntüleyebilirsiniz . Bu özelliği disk alanı kullanımınızı yönetmenizi kolaylaştıracaktır.
Dizin Gizlilik
Web sitenizin üzerindeki kaynaklara erişimi sınırlamak isteyebilirsiniz. Bunun için dosya sekmesinde bulunan Dizin Gizlilik arabirimini kullanabilirsiniz. Ziyaretçilerinizin erişimine izin vermek istemediğiniz klasörleri şifre ile korumak isterseniz bu özelliği etkinleştirmeniz gerekir
Web Disk
Sitenizin dosyalarına bilgisayarınızdaki bir lokal sürücüymüş gibi erişmek için Web Disk özelliğini kullanabilirsiniz.
FTP Hesapları
Dosya transfer protolü için oluşturulan hesaplarınızı bu özellikle yönetebilirsiniz.
FTP Bağlantıları
FTP ile sitenize yapılan bağlantıları görüntülemek isterseniz bu özelliği kullanın. Yetkisiz ya da istemediğiniz dosya erişimlerini bu arabirimle sonlandırabilirsiniz.
Anonim FTP
Kullanıcılarınızın şifresiz FTP klasörüne bağlanmasına izin vermek için Anonymous FTP özelliğini kullanın . Bu özellik güvenlik riskleri içerir.
Yedek
Web sitenizin yedeğini almak için Yedekleme özelliğini kullanabilirsiniz. CPanel hesabınızda ana klasör, veritabanları, e-posta iletici ve e-posta filtrelerini sıkıştırılmış halde bilgisayarınıza indirebilirsiniz
Yedekleme Sihirbazı
Yedekleme işlemininizi otomatik ve kolay bir şekilde gerçekleştirmek için Yedekleme sihirbazı özelliğini kullanın.
Veritabanları
Cpanel veritabanları
phpMyAdmin
phpMyAdmin, MySQL veritabanlarını değiştirmek için kullanılan ve çok tercih edilen bir araçtır. PhpMyAdmin’i hakkında daha fazla bilgi almak ve kullanım detayları için phpMyAdmin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
MySQL Veritabanları
Web sitelerinizdeki bilgiyi işlemek için MySQL Veritabanları özelliğini kullanın. Web tabanlı uygulamaların çoğunluğu veritabanı erişimi gerektirir.
Uzaktan MySQL
Kullanıcıların Mysql uzak erişimini sağlama için kullanılır. Başka bir sunucudaki uygulamaların ( veritabanlarına erişmesine izin vermek için bu özelliği kullanmalısınız.
MySQL Veritabanı Sihirbazı
Web sitelerinizdeki Mysql veritananını adım adım rehber aracılığı ile yönetmek için MySQL Veritabanı Sihirbazı özelliğini kullanın.
Etki Alanları
Site Yayımlayıcısı
Farklı temalardan basit web siteleri oluşturmak için Site Publisher işinizi görecektir. Daha ayrıntılı bir web sitesi yapmadan önce ziyaretçilerin sizinle iletişim kurmaları için faydalıdır.
Eklenti Etki Alanları
Hesabınıza birden fazla web sitesi eklemek için Addon Domains özelliğini kullanın. Her eklenti alan kendi dosyalarını barındırır ve farklı bir web sitesi olarak görünür. Bu klasör public_html içerisindedir.
Alt Etki Alanları
Alt alan adları, web sitenize ait alt bölümleridir. Sitenizde farklı içerik için URL’ler oluşturmakda bu arayüzü kullanın. Örneğin, blogunuz için bir alt etki alanı gibi: blog.alanadi.com
ve www.alanadi.com/blog
.
Rumuzlar
Alanadı için takma adları oluşturmakta Rumuzlar özelliğini kullanın . Rumuz özelliği hesabınızın mevcut alanlarına ek alan adları oluşturmanızı sağlar.
Yönlendirmeler
Belirli bir web sayfasını başka bir web sayfasına yeniden yönlendirmek için kullanılır . Kullanıcılarınızın daha kısa, ya da farklı bir URL içeren bir sayfadan uzun bir URL’ye erişmelerini sağlar.
Basit Bölge Düzenleyicisi
A ve CNAME DNS kayıtlarını oluşturmak ve düzenlemek için Basit Bölge Düzenleyicisi kullanılır.
Eposta
E-posta hesapları
E-posta Hesapları web siteniz için e-posta hesabını oluşturmak ve yönetmek için kullanılır.
Taşıma araçları
Gelen e-postaları bir adresten diğerine iletmenizi sağlar. Böylece iki postanında ayrıca konrol edilmesi gerekmez.
E-posta Yönlendirme
Alanadınızın gelen postalarını farklı bir sunucuya yönlendirmek için E–posta Yönlendirme arayüzünü kullanılır.
Otomatik Yanıtlayıcılar
Belirli bir e-posta hesabına posta gönderen herkese otomatik cevap göndermek için kullanılır . Bu özelliği, örneğin tatildeyseniz veya bir destek e-posta adresinden vermek istediğiniz genel bir postanız varsa kullanmak isteyebilirsiniz.
Varsayılan adres
Gelen postalarda alan adı için geçersiz bir e-posta olduğunda bu postayı alan bir varsayılan adres tanımlamak için kullanabilirsiniz.
Posta listeleri
Birden fazla e-posta adresine gönderim yapmak için tek bir e-posta adresini bu özellikle oluşturabilirsiniz.
Recommended Posts
Web Sitesi Şablonu Nasıl Seçilir?
5 Mart 2018
Centos 7 Uzak Masaüstü Nasıl Kullanılır?
16 Ocak 2018